Müftü fetva verebilir mi?
Müftünün fetva verdiği, kadı’nın ise delilleri incelediği bildiriliyor.
Fetva makamı ne demek?
Şeyhülislam veya müftü tarafından düzenlenebilen ve dini hukuk kurallarına göre İslam hukukuyla ilgili bir sorunun çözümünü açıklayan dini belge. Hakimin kararı yalnızca İslam hukukunu değil, aynı zamanda İslam kurallarının uygulandığı devletleri de etkiler.
Fetva anlamı nedir kısaca?
Fetva, İslam’da, nitelikli bir hukukçunun (müftü olarak bilinir) İslam hukukunun bir noktası hakkında verdiği resmi bir karar veya yorumdur. Fetvalar genellikle bireylerden veya İslam mahkemelerinden gelen sorulara yanıt olarak verilir.11 Temmuz 2024Fetva, İslam’da, nitelikli bir hukukçunun (müftü olarak bilinir) İslam hukukunun bir noktası hakkında verdiği resmi bir karar veya yorumdur. Fetvalar genellikle bireylerden veya İslam mahkemelerinden gelen sorulara yanıt olarak verilir.
Fetva veren kişiye ne denir?
Buna göre fetva ve içtihat aynı anlama gelir. Fetva verme eylemine “ifta”, fetva veren kişiye “müftü”, fetva sorma eylemine “ispenta” ve soru soran kişiye “mustafti” denir. Esasen müflis ve müçtehit aynı anlamdaki kişilerdir.
Müftü ne işe yarar?
MÜFTÜ: Toplumu İslam dini hakkında eğiten ve din hizmetlerini organize eden ve denetleyen kişidir. İl ve ilçe müftüleri bölgelerinde din işleri başkanlığını temsil eder, din hizmetlerini ve din kurumlarını yönetir ve din görevlilerinin hizmetlerini düzenler ve denetler.
Diyanette fetvayı kim veriyor?
Din İşleri Yüksek Kurulu, aldığı kararlarla, yayımladığı görüşlerle, verdiği fetvalarla ülkemizde sahih din bilgisinin referansıdır.
Fetva verme yetkisi kime aittir?
Fetva verme yetkisi Şeyhülislamlık makamında bulunmakla birlikte, zamanla bu konuda özel bir usul ve teşkilat geliştirilmiştir (bkz.
Fetva veren kişiye ne denir Osmanlı?
Şeyhülislam veya Şeyh’ül-İslam (Osmanlı: شَيْخُ الإسْلام), dini konularda en yüksek bilgi ve yetkiye sahip kişidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şeyhülislam, dini konularda en yüksek yetkiye sahip devlet görevlisiydi. Gerektiğinde fetva vererek dini konulardaki görüşlerini dile getirirdi.
Fetva hangi ilim dalı?
Fıkıh (Arapça: الفقه), anlama, üslup veya anlayış derinliği anlamına gelen bir kelime olup, İslam hukukunun teorik ve pratik uygulama çalışmaları (fetva) için kullanılan bir terimdir.
Fetva usulü nedir?
Sözlükte, bir olayın hükmünü açıklayan ve zor bir problemi çözen güçlü cevap anlamına gelir. Terim olarak, bir fıkıh sorusunun kararını bilmek için sorulan bir soruya verilen cevabı ifade eder. Bu cevap yazılı veya sözlü olabilir.
Fetva mı fetva mı?
Fetva (efti) babından bir isimdir, yani ifal. (eftli fi’l-mes’ele) “bu meselenin hükmünü açıkladı” demektir. Müftünün kendisi hakkında sorduğu soruya verdiği cevaba “FETVA~” denir. Onlar bunu “müctehid” anlamında kullanmışlardır.
Fetva nasıl alınır?
Dini sorularınızı İl Müftülüğü ofislerinde hizmet veren 190 dini danışma hattına iletebilirsiniz. Ayrıca web sitemizden veya e-devlet üzerinden üye olarak Dini İşler Yüksek Kuruluna da dini sorularınızı iletebilirsiniz.
Müftî ne anlama gelir?
İftâ, dinî bir soruya cevap vermek anlamına gelir. İstilâh’ta Müftî, Müçtehit anlamına gelir. Müçtehit, Kur’an ve Hadis’ten dinî hükümleri çıkarma yetkisine sahip kişidir. Müftî, Şeyhülislâm teriminin popülerleşmesinden önce İlmiye mesleğinde kullanılan üç terimden biridir.
Fetva makamı kimdir?
Osmanlı İmparatorluğu’nda Meşihat otoritesi içinde fetva işlemlerini yürütmekle görevli birim. Bir fıkıh sorusunun dini-hukuki kararını açıklayan bir cevap. Osmanlı’da İlmiye teşkilatının başındaki alimin ünvanı.
Müstefti ne demek?
Bu, kelimenin sözlük anlamıdır. Fıkıh alanında ‘Fetva’, birinin sorduğu bir Şeriat sorusunun zorluğunu, hükmü bilinmediği için çözen bir cevap vermek anlamına gelir. Fetva veren kişiye ‘Müfti’, soran kişiye de ‘Müfti’ denir. Bu nedenle, fetvada; Müfti, Müstefti, İftâ ve Fetva olmak üzere dört unsur vardır.
Fetva verme yetkisi kime aittir?
Fetva verme yetkisi Şeyhülislamlık makamında bulunmakla birlikte, zamanla bu konuda özel bir usul ve teşkilat geliştirilmiştir (bkz.
Osmanlı devletinde fetva yetkisi kime aittir?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şeyhülislam, dini konularda en yüksek yetkiye sahip devlet görevlisiydi. Gerektiğinde fetvalar vererek dini konulardaki görüşlerini dile getirirdi. Bu fetvalar kanun niteliğindeydi.
Molla fetva verebilir mi?
Mollalar, İslam hukuku (fıkıh), kelam, tasavvuf, sünnet, hadis ve şeriat gibi bilimler hakkında fetva verebilirler. Hakim olarak görev yapabilirler. Birçok mezhebin kurucuları ve liderleri mollalardı.
Uzman fıkıh alimlerinin fetva vermesine ne denir?
Aynı zamanda “fetva” bir soruna cevap anlamına geldiği gibi, bu sorunun çözümü ve açıklaması anlamına da gelir. 4 Böyle bir soruya verilen cevaba “ifta” denir. Fıkıh terimi olarak “bir İslam hukukçusunun (hukukçunun) kendisine yöneltilen bir fıkıh sorusuna verdiği yazılı veya sözlü cevap veya hüküm” anlamına gelir.