4857 sayılı İş Kanunu 49. maddesi nedir?
MADDE 49. – İşçinin tatil ücreti, çalışılan günlere göre her gün için ödenen ücrettir. Parça başı, parça ücreti, toptan veya yüzde usulüyle çalışan işçilerin tatil ücreti, ödeme döneminde kazanılan ücretin aynı dönemde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…
4857 sayılı İş Kanunu 56 maddesi nedir?
İşveren, ücretli yıllık izni bölemez. İşveren, ücretli yıllık izni bölemez. Bu iznin, 53 üncü maddede belirtilen süreler içinde işveren tarafından sürekli olarak verilmesi zorunludur.
4857 sayılı İş Kanunu 54. madde nedir?
‘Madde 54 – Yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında, işçilerin aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işte geçen süreler birleştirilerek dikkate alınır.
İş kanunu 59 madde nedir?
MADDE 59. – İş sözleşmesi herhangi bir sebeple sona ererse, işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücretin zamanaşımı süresi, iş sözleşmesinin sona erdiği günden itibaren başlar.
4857 sayılı İş Kanunu 55 madde nedir?
İşçinin izin süresi, izni hak ettiği günkü hizmet süresine ve 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre belirlenir. Ücretli yıllık izin, işe başladığı tarihten itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere işyerinde en az bir yıl çalışmış olan işçilere verilir. Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez.
4857 sayılı İş Kanunu 53. madde nedir?
Ücretli yıllık izin, işyerinde çalışmaya başladığı günden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan çalışanlara verilir. Ücretli yıllık izin, işyerinde çalışmaya başladığı günden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan çalışanlara verilir.
4857 sayılı İş Kanunu 65 maddesi nedir?
Kanunun 65. maddesi kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği getirmiş, ayrıca ücretsiz izin statüsünü düzenlemiştir. Bu, işverenlerin çalışanlara ücretsiz izin vermesini yasal hale getirir.
4857 sayılı İş Kanunu 63 maddesi nedir?
Madde 63 – Genel olarak, çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Aksi kararlaştırılmadıkça bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit olarak uygulanır. (Ek fıkra: -6552/7 md.; Değişik fıkra: -6645/36 md.)
İs kanunu 57 madde nedir?
Madde metni İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin ücretini, ilgili işçinin izne başlamasından önce nakden veya peşin olarak ödemekle yükümlüdür.
4857 sayılı İş Kanunu 46. maddesi nedir?
Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde işçilere, tatilden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları kaydıyla, yedi günlük bir zaman dilimi içinde en az yirmi dört saat kesintisiz dinlenme süresi (haftalık izin) verilir.
4857 sayılı iş kanununun 28. maddesi nedir?
Madde 28 – İşinden ayrılan işçiye, işverenden işinin niteliğini ve süresini gösteren bir belge verilir. Belgenin zamanında verilmemesi veya belgede gerçeğe aykırı bilgi bulunması nedeniyle zarar gören işçi veya işçiyi işe alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir.
4857 sayılı İş Kanunu 47 madde nedir?
MADDE 47 – BU KANUNA TABİ İŞLERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE, KANUNEN DEVLET VE GENEL TATİL SAYILAN GÜNLERDE ÇALIŞMADIKLARI TAKDİRDE ÜCRETLERİ ÜCRETSİZ OLARAK TAM OLARAK, TATİL OLMADAN ÇALIŞTIKLARI TAKDİRDE HER ÇALIŞMA GÜNÜ İÇİN BİR GÜNLÜK ÜCRETLERİ TAM SÜREDE ÖDENİR.
4857 sayılı iş kanununun 25. maddesi nedir?
İşveren, 4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesine göre sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması ve zorlayıcı sebeplerin varlığı hâlinde iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
4857 sayılı İş Kanunu 68 maddesi nedir?
Madde metni (c) Yedi buçuk saatten fazla süren çalışmalarda bir saatlik ara verilir. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde olup sürekli olarak verilir. Ancak, iklim, mevsim, söz konusu yerin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak sözleşme ile bu süreler geçici olarak kullanılabilir.
49 Madde işten Çıkarma Nedir?
48- İşçinin, işverenin izni olmaksızın veya geçerli bir sebebe dayanmaksızın, iki iş günü veya ayda iki defa, bayram tatilinden sonraki ilk iş günü veya ayda üç iş günü işe devamsızlığı. 49- İşçinin, kendisine yapılan uyarıya rağmen ödevini yapmamakta ısrar etmesi.
İşsizlik maaşı için hangi kodla çıkış yapılmalı 2024?
İş sözleşmesinin amacı sona erdiğinde iş ilişkisi de sona ererse, sosyal güvenlik fesih kodu “Kod 18″dir. Bu durumda kişi kıdem tazminatı, fesih tazminatı ve işsizlik ödeneği almaya hak kazanır.
Hangi kodlarla tazminat alabilirim?
Kıdem tazminatı ve işsizlik yardımı alabilir mi? İşten çıkarılma durumunda, 18. kodla işten çıkarılan çalışan kıdem tazminatı ve işsizlik yardımı almaya hak kazanır.
4857 sayılı İş Kanunu 46. maddesi nedir?
Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde işçilere, tatilden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları kaydıyla, yedi günlük bir zaman dilimi içinde en az yirmi dört saat kesintisiz dinlenme süresi (haftalık izin) verilir.