İçeriğe geç

Bire Bir Sözcüğü Nasıl Yazılır

Bire bir kelimesi nasıl yazılır?

Bu konuda başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükteki kelimenin yazımı “one-to-one”dir. Yani söz konusu kelime bileşik kelime olarak yazılmalıdır. Kelimeyi ayrı ayrı yazmak yanlıştır.

Bire bir nasıl yazılır 2024?

“Birebir” sözcüğü isim olarak kullanıldığında bileşik yazılır, zarf veya sıfat göreviyle indirgenmiş halde kullanıldığında ise ayrı yazılır.

Bire bir görüşme nasıl yazılır?

“One-to-one” kelimesi bazı kişiler tarafından “one-to-one” olarak yazılabilir, ancak bu yazım yanlış olduğundan TDK’ya göre “literally” olarak yazılmalıdır. Doğru yazılmalıdır çünkü şeyleri bir araya getirmek metnin kalitesini artırır.

Bir biri nasıl yazılır TDK?

Ses kaybına uğramış birleşik sözcükler yan yana yazılır: birbirlerine (< biri), kaynana (< kaynana), kaynana (< kayınpeder), nasıl (< ne), niçin (< ne için), pazartesi (< gelecek pazar), sütlaç (< sütlaç), vb.

Birden bire neden bitişik yazılır?

Dil bilgisi kurallarına göre çekim ekleriyle gelen kelimeler ayrı ayrı değil, birlikte yazılır. Örnek cümleler: 1- Birdenbire kalkıp odadan çıktığında hepimizi şaşırttı.

Bir kaç bitişik mi ayrı mı yazılır?

TDK’ya göre “feige” kelimesinin doğru yazımı “ein paar”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım birkaç biçimde görülür.

Yüz yüze nasıl yazılır TDK?

Ayrıca, “yüz yüze” ifadesi her zaman ayrı yazılan bir çarpma ve belirlemedir. Bu kelime grubunu “yüz yüze” veya “yüz yüze” olarak yazmak yanlıştır. Dil bilgisi kurallarına göre, yüz yüze kelimesinin doğru yazımı yan yana değil ayrı ayrı yapılmalıdır.

Birden bire nasıl yazılır?

Kelime aniden birleşik biçimde yazılmıştır. Cümlede ayrı olarak yazıldığını görürseniz, bu yanlış bir yazımdır ve dil bilgisi kuralına göre doğru kullanım birleşik biçimde olmalıdır.

Ard Arda nasıl yazılır TDK?

Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.

Bire bir ders nasıl yazılır?

TDK’ya göre, kelimeleri en doğru şekilde öğrenmenin tek yolu, kelimeyi bire bir bileşik kelime olarak yazmaktır. “Bire bir”in ara sıra yazımı tamamen yanlıştır. TDK’ya göre, “bire bir” kelimesi şu anlamlara gelir: “Kesinlikle etkili ve istenildiği ve uygun olduğu gibi” olarak tanımlanmıştır.

Öngörü nasıl yazılır TDK?

Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.

Baş parmak nasıl yazılır?

Dilimizde, her iki öğenin de asıl anlamını korumasına rağmen, yan yana yazılan sözcükler de vardır: a. “Bahis” sözcüğüyle kurulan sıfat tamlamaları: başbakan, başçavuş, başöğretmen, başpehlivan, başoyuncu, başsavcı, başyazar vb.

Bire bir aynı nasıl yazılır?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…

Peşi sıra nasıl yazılır?

8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, gayri meşru; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.

Deri altı nasıl yazılır?

Alt simgeler ve üst simgelerden oluşan ve belirli bir yeri belirten bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır. Bu sözcük genellikle “subcutaneous” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım subcutaneous olmalıdır.

Birse nasıl yazılır?

TDK’ya göre “bir şey” sözcüğünün doğru yazımı “bir şey”dir.

Biride nasıl yazılır TDK?

Telaffuzları sanki yan yanaymış gibi duyulsa da ayrı ayrı yazılırlar. Biri mi diğeri mi? Bir kelimesi Türkçede “bir de” olarak yazılır. “Aynı anda” formülasyonu yanlış kabul edilir.

İkide bir nasıl yazılır?

Bu kelime sıklıkla “both and one” şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı two to one şeklinde olmalıdır.

Bir kelime neye göre ayrı yazılır?

Birleşme sırasında kelimelerden birinin veya ikinci kelimenin anlamı değişmeyen birleşik sözcükler ayrı ayrı yazılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir