Ayrılmak kelimesinin kökü nedir?
separated- – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe adır – “ayırmak” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *ad- veya *adı- “ayırmak, fark etmek” kökünden türemiş olabilir, Eski Türkçede +Ir- ekiyle birlikte; ancak bu kesin değildir.
Ayıklamak kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe adırtla – “ayırmak, ayırt etmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe adırt “ayırmak, bölmek” kelimesinden ve Eski Türkçe eki +lA-‘dan türemiştir. Daha fazla bilgi için, farklılaşma makalesine bakın. “Ayılmak” anlamına gelen aykla- fiili, 20. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul lehçesinde Ayrıkla- fiilinin yerini almıştır.
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Ayriligin kökü nedir?
“Ayrı” kelimesi “trennen” kelimesinden gelir. Kökü separate’dir.
Ayrımı kelimesinin kökü nedir?
separated – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe adruk “ayrılmış, ayrılmış” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe adır – “ayırmak” fiilinden ve Eski Türkçe eki +Uk’dan türemiştir. Daha fazla bilgi ayrıca bulunabilir.
Ayrıntının kökü nedir?
Ayrıntı – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe Ayrı- fiilinden +(In)tI ekiyle türemiştir. Daha fazla bilgi ayrı olarak bulunabilir. Türkiye-Türkçe: dolaşma, aldatma, sıkıntı vb. Yanlış analojiyle kelimelerinden türetilen Yeni Türkçe bir kelimedir.
Ayıklamak mı ayıtlamak mı?
Geçişli f. (ayrt+la-mak’tan, burada “r” atlanmıştır) E. T. Türk ve halk ağzı. Ayıklama, temizleme: Bir bahçe bozulmuşsa ve dikenlerle doluysa, ateşle yanmıyorsa ayıklamanın ne faydası var? (Yunus Emre’den).
Kısa kökü nedir?
Eski Türkçe “kisġa”, “uzun zıt” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe “sıkmak, sıkıştırmak, cimri olmak” fiilinden Eski Türkçe +gA ekiyle türemiştir.
Ayikladim ne demek?
Ayırmak, ayırt etmek: Allah, Arusuz’u Aru’dan ayırmıştır. (Satır arası Kur’an tercümesi) 2. Seçmek, temizlemek. [Bu anlamda halk arasında bugün ayıklamak anlamında kullanılmaktadır.]
Evlilik kökü nedir?
marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn – “bir ev edinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē – “bir yuva sunmak” fiilinden türemiştir.
Tükenmek kökü nedir?
Eski Türkçe “tamamlama, tamamlama” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe tüke- “bitirmek” fiilinden, Eski Türkçe +It- ekiyle türemiştir.
Yağmur kökü nedir?
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiil yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.
Barındırmak kökü nedir?
Eski Türkçe barın fiilinden türemiştir – “kendi başına gitmek, kendi yoluna gitmek”. Bu fiil, Eski Türkçe bar- “gitmek” fiilinden, Türkçe eki +In- ile türemiştir.
Sevda’nın kökü nedir?
Aşk kelimesinin kökü yoktur. Aşk kendi içinde bir köktür….
Ekmek kökü nedir?
Eski Türkçe ek – “yaymak (ekmek)” fiilinden türemiştir. ol tarıġ säte [[tohum ekmek. Bu kelime aynı zamanda bir şeyin üzerine toz halinde bir madde veya ilaç serpilmesini tanımlamak için de kullanılır.]] Türk-Türkçe “ekmek” kelimesinden türemiştir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen şey, kelime” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Boşanmak kökü nedir?
Boşanma, TDK sözlüğünde taraflardan birinin boşanma kararı almasıyla evliliğin sona ermesi olarak tanımlanmaktadır. Aramice/Süryani kökü “doldurma”dan türemiş bir kelimedir. Öte yandan, “ücretsiz, masrafsız ve tavsiye edilen” anlamını da taşır.
Pişmanşye kökü nedir?
Pişmaniyenin kökeni İran’a dayanır ve koyun yününe benzediği için yün gibi anlamına gelen “Peşmek” adıyla anılmış, zamanla Türkçe’de “Regretiye” adıyla anılmıştır.
Kuruntu kelimesinin kökü nedir?
Aldatma – İngilizce Sözlük. Türkçe kurun fiilinden türemiştir – “zihinde kendini kurmak”. Bu fiil Türkçe-Türkçe kur- fiilinden türemiştir ve Türkçe-Türkçe eki +(In)tI’dir.