Larende ismi nereden gelir?
Karaman Eyaletinin eski adı Larende’dir. Şehir Selçukluların elindeyken İslamlaştırılmıştır. Karamanoğlu Beyliği’nin kurucusu Karaman Bey’in adıyla Laranda (Larende) adını alan şehir, Cumhuriyet döneminde Karaman adını almıştır.
Karaman deyince aklımıza ne gelir?
Karaman’da tarihi yerler dendiğinde akla gelen Aktekke Camii, tamamı kesme taştan yapılmış bir yapıdır. Karadağ’ın yamaçlarına inşa edilmiş Binbir Kilisesi ise mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir. Özetle görülmesi gereken tarihi yerler Karaman Kalesi, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, Aktekke Camii ve Binbir Kilisesi’dir.
Larende ne anlama gelir?
Şehir Karaman adını almadan önce Larende olarak biliniyordu. Antik çağlarda Laranda (Λάρανδα) olarak adlandırılan şehrin, bölgenin yerli dillerinden biri olan Luvice’de Laravanda’dan geldiği tahmin ediliyor. Laravanda kelimesi Luvice’de kumlu, kumlu yer, kum ülkesi anlamına geliyor.
Karaman hangi ilden ayrıldı?
1989 yılında İç Anadolu Bölgesi’nin kalkınması kararıyla Konya’dan ayrılarak il olmuştur. Karaman’ın Ayrancı ve Kazımkarabekir merkez ilçelerinde Akdeniz iklimine benzer karasal iklim; Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerinde ise Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.
Karamanlılar ile Karamanoğulları aynı mı?
Eckmann’a (1988: 89) göre, Hıristiyanlığı benimseyen Türklerin torunları olan Karamanlılar, 14. yüzyılda yaşamışlardır. 16. yüzyılda Karaman Beyliği’nin koruması altına girdiği için Karamanlı adını almıştır. Daha sonra Anadolu’da yaşayan tüm Hıristiyan Türkler için “Karamanlılar” adı kullanılmıştır.
Lârende ne zaman Karaman oldu?
1256 yılında Karamanoğulları Devleti’nin başkenti olan Larende, Cumhuriyetin ilanından sonra Konya ili sınırları içinde KARAMAN adını aldı.
Karamanlılar nasıl konuşur?
Karamanlisler de ana dilleri olarak Türkçe konuşuyorlardı, ancak diğer Türklerden farklı olarak Yunan alfabesini kullanıyorlardı. Yunan alfabesiyle yazılmış bu Türkçe metinlere Karamanlıca (veya Karamanlı Türkçesi) denir. Bazen “Karamanlı lehçesi” veya “Karamanlı lehçesi” olarak da adlandırılır.
Karaman neresi meşhur?
Tarihi Ermenek Evleri’nin yanı sıra ilçede bulunan ve 13. yüzyılda inşa edilen Medrese Tol ve Ermenek Ulu Camii bölgenin en önemli yapıları arasındadır. Karaman seyahatiniz sırasında görebileceğiniz diğer önemli turistik yerler şunlardır: Karaman Kalesi, Ermenek Vadisi, Meraspolis Mağarası, Çeşmeli Kilise, Tartan Evi, Zeyve Pazarı…
Karaman neyi meşhur tatlı?
Ermenek Helvası – Karaman. Ermenek Helvası’nın özelliği şeker yerine üzüm pekmezinden yapılmasıdır. Pekmez, şeker endüstrisi gelişmeden önce insanların tatlı ihtiyacını gideren ürünlerden biriydi. Helva ve komposto gibi tatlılar yapmak için kullanılırdı ve şerbet olarak da içilirdi.
Konya Karaman hangi Türk boyu?
Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflaması ve yıkılmasından sonra Karamanoğulları bağımsızlıklarını ilan ederek Karamanoğlu Devleti’ni kurmuşlardır. Karamanoğulları, OĞUZ’ların SALUR boyuna mensuptur.
Karaman incili nedir?
Karamanli veya Karamanlı Türkçesi (Yunanca: Καραμανλήδικα Karamanlídika), Osmanlı döneminde ana dili Türkçe olan Anadolu Rumları (Karamanliler) tarafından konuşulan ve Karamanlılar tarafından Yunan alfabesiyle yazılan bir Orta Anadolu Türkçesi biçimidir.
Karaman’ın neyi meşhur hediyelik?
Bu hediyelikler: Obruk peyniri, Ermenek helvası, el yapımı ahşap ürünler ve son olarak “Karaman Hatırası” yazısı bulunan ev dekorasyonları. Ülkemizde iyi bir üne sahip olan obruk peyniri, Karaman’dan döndüğünüzde sevdiklerinize alabileceğiniz bir hediyeliktir.
Karaman neden önemli?
Karaman, coğrafi konumu ve tarımsal ve ekonomik faaliyetleri nedeniyle ülkemizin en önemli illerinden biridir. Karaman, tahıl ve bakliyat üretimi ve ticareti açısından önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca meyve yetiştiriciliği, özellikle elma yetiştiriciliği açısından bir meyve üretim merkezidir.
Karamanı’nı kim il yaptı?
Vali Tapsız, kutlama mesajında şunları söyledi: “Köklü tarihi geçmişe sahip, ilim ve kültür merkezi olan Karaman, 21 Haziran 1989 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3578 sayılı Kanunla Türkiye Cumhuriyeti’nin 70. ili olmuştur.
Karaman Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?
İstatistiklere göre ülke nüfusu 78 milyon 741 bin 053 kişi, Karaman nüfusu ise 242 bin 196 kişi olarak tahmin edildi. Şehrimiz Türkiye nüfus sıralamasında 66. sıradaki yerini korudu.
Laren isminin kökeni nedir?
Laren iyi huylu, dürüst ve temiz anlamına gelir. Latin kökenli bir kız ismidir. Laren ismine sahip kişiler sakin kalmayı başaran kişilerdir. Zorluklar karşısında mantıklı davranırlar ve uygun kararlar alabilirler.
Laren Kürtçe ne demek?
Bu isim; iyi huylu, dürüst ve temiz anlamına gelmektedir.
Lara Ermeni ismi mi?
Lara Avrupa kökenli bir isimdir ve günümüzde en sık kullanılan isimlerden biridir. Modern zamanlarda daha sık kullanılan bu isim Türkçe’de su perisi anlamına gelir. Ancak Lara aynı zamanda nazik ve kibar anlamına da gelir.
Larin ismi Türkçe mi?
Larin isminin kökeni de Latincedir.